nieuws Verschillende soorten blusmiddelen en hun voordelen

Verschillende soorten blusmiddelen en hun voordelen

Verschillende soorten blusmiddelen en hun voordelen.

Poeder, schuim en co2 zijn de meest voorkomende blusmiddelen. Maar voor welke situatie is welk blusmiddel het meest geschikt?

Poeder: Men spreekt dan van een poederblusser. Het poeder van een ABC-blusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Het poeder van een BC-blusser bestaat uit een mengsel van natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat, poeder van een D-blusser bestaat uit natriumchloride .Een poederblusser heeft een groot blussend vermogen, is geschikt voor vele soorten branden, niet elektrisch geleidend en niet vorstgevoelig. De blussende werking is ongeveer zes maal die van bijvoorbeeld CO2. Een belangrijk nadeel van een poederblusser is de grote nevenschade aan elektronische apparatuur. Wanneer met een poederblusser is geblust, dan moet het overgebleven poeder worden verwijderd.

Schuim: Men spreekt dan van een schuimblusser. Schuimblussers zijn simpel gezegd gevuld met water en een schuimvormend middel. De blussende werking van schuim berust op afdekking (zuurstof wegnemen) en in geringe mate op afkoeling. Door de lange blusduur en de geringe nevenschade is een sproeischuimblusser uitermate geschikt voor thuis en kantoor. Let wel op dat het water kan bevriezen, schuimblusser zijn hierdoor niet geschikt op locaties waar het erg koud kan worden.

Koolstofdioxide (CO2): Deze blussers zijn direct te herkennen omdat ze een zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang hebben. Tussen expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden. Het handvat is nodig omdat het uiteinde van de onbeschermde koker zeer koud wordt (tot ongeveer -80 °C). Het grootste voordeel van een Co2 blusser is dat er zo goed als geen nevenschade is. Dit soort blussers is daarom uitermate geschikt voor het blussen van dure, elektrische apparaten zoals servers.

Wij helpen u graag met het kiezen van de juiste brandblustoestellen.

 

Op zoek naar brandbeveiliging? 

VRAAG VRIJBLIJVEND UW OFFERTE

Sitemap   |   Privacybeleid   |  Copyright © Ardor 2019   |   Webdesign by DOCOM